Wetenswaard

Algemeen


Historie treft u in oude dorpen langs de Grossen Walserweg. De Walser, een Germaans volk, trok in de tweede helft van de 12de eeuw over de bergen en vestigde zich in het oosten van het Rhônedal, Noord-Italië en Oostenrijk. 

De Nationalfeiertag op 1 augustus, is de dag waarop het Eidgenossenschaft tussen de eerste 3 Kantons (Uri, Schwyz en Unterwalden) in 1291 wordt ondertekend en de basis vormt voor het huidige democratische Zwitserland. In 1815 treedt Wallis toe tot de statenbond.

Zwitserland heeft 48 bergen hoger dan 4000 meter. In de Walliser Alpen liggen hiervan 38 bergen, waarvan de Dufoursptize met 4633,9 meter de hoogste is.

In het voorjaar kampen de Eringerkoeien, een zwart inheems Walliser ras, om de rangorde in de kudde. Deze goedaardige eigenschap nutten de boeren in de loop van de zomer uit tijdens de dorpsfeesten.
Ook de Schwarzhalsziegen (gletschergeiten) en Schwarznasen (schapen) is typisch Walliser vee.

UNESCO heeft het Aletschgebied geplaatst op de Werelderfgoedlijst. Het gebied valt onder de titel “Natuurlijk Erfgoed” voor o.a. natuurlandschappen, natuurmonumenten en strikt afgebakende gebieden voor bedreigde diersoorten en planten. Het Aletschwald met zijn 1000-jarige Arven is uniek.

De verschillende Alpenpassen geven de mogelijkheid kennis te maken met de alpine flora en fauna maar ook met de gezonde berglucht. Met de auto of postbus zijn bereikbaar Grimsel, Furka, Nuffenen en Simplon. Te voet zijn o.a. bereikbaar Albrun, Saflisch, Antrona en Monte Moro.

Bekende Walliser wijnen:

Wit:     Fendant, Johannesberg, Heida, Pinot Blanc en Hermitage
Rood:  Dôle, Goron en Pinôt