Mörel, Breiten en Riederalp


Mörel was de kleinste gemeente in de regio met 118 hectare maar wordt al in documenten uit 1200 genoemd als een soort grensplaats. Breiten is een deel van Mörel en genoemd naar de herenboer Z’Breiten die in 1320 op het zonneterras boven Mörel druiven aanplantte.
Mörel is in 2009 gefuseerd met de gemeente Filet; Mörel-Filet.
De huidige ontwikkeling van Breiten is begonnen in 1966. STELLA ALPINA is gebouwd in 1969. 

Bij de entree van Mörel stond langs de weg een 600-800 jaar oude kastanjeboom. Onze tuinman Markus Berchtold, had in een holte van de boom een jong ontsproten boompje gevonden en dat nabij van de oude boom geplant. Met dit initiatief zijn in 2005, iets boven Mörel, 120 nieuwe tamme kastanjebomen geplant op overwoekerde weiden; "Kastanienselve Salzgäb". Een bezoek zeker waard.

In het oude deel van Mörel; Überhengert en Oberdorf, staan door de zon donker gebruinde houten schuren op stenen poeren, waar overheen een grote platte steen. Hiermee wordt voorkomen dat ongedierte de schuren inkomt. De schuren werden gebruikt voor o.a. opslag van hooi, graan en drogen van vlees (Trockenfleisch).
Het Alpmuseum Riederalp laat in de in 1606 gebouwde hut veel van de historie herleven.

Villa Cassel op de Riederfurka is in het verleden vaak door Sir Winston Churchill als vakantieverblijf gebruikt. Volgens zeggen hield Churchill niet van het geluid van de koebellen en gaf boeren geld om stro in de koebel te stoppen. Nu is de villa een onderzoeks- en bezoekerscentrum met botanische tuin van Pro Natura voor de alpine flora en fauna. Hier is ook ruime informatie over het Aletschwald en de Aletchgletscher.

In 1944 verwoestte een brand 60 hectare van het Aletschwald, het hoogst gelegen Arvenbos van Europa. Een Arve heeft ten minste 75 jaar nodig om een hoogte te bereiken van 3 meter. Op de helling gelden extreme temperatuur verschillen van –30 tot + 50 graden Celcius. Sommige bomen hebben een leeftijd van meer dan 1000 jaar.

In 2021 zijn van de Aletschgletscher, de langste gletsjer van de Alpen, de gegevens geactualiseerd door de Unesco-Welterbes Swiss Alps Jungfrau-Aletsch en Pro Natura:

  • Lengte: 20 kilometer     ( jaar 2000:  20,9 km  /  jaar 1970:  21,8 km )
  • Gewicht: 10 miljard ton
  • IJsdikte Konkordiaplatz: 800 meter    ( jaar 2000:  830 m  /  jaar 1970:  860 m )
  • Oppervlakte: 78,5 km2
Op de Konkordiaplatz komen 4 ijsstromen samen en vormen daar een gletsjer met 2 middenmorenen. Dit zijn de donkere sporen op het ijs van naar bovengedrukte stenen en gruis uit het ijs.
De meeste gletschers hebben 1 middenmorene.