Van Breiten naar het westen


Vanuit Brig gaan de treinen naar Italië door een van de tunnelbuizen van de Simplon. De tunnel is na 9 jaar zware arbeid vanaf 1906 in gebruik. Brig is nog steeds een belangrijk verkeersknooppunt met Italië.

De uitbouw van de Simplonstrasse sinds 1805 gaat nog steeds voort. Grote bruggen, tunnels en andere kunstwerken maken dat de weg bijna het gehele jaar bereden kan worden.

Dagtochten naar Milaan of met de Centovalli-Expresse naar Locarno zijn absoluut de moeite waard.

Het Stockalperpalast in Brig herbergt op de binnenplaats oude postkoetsen. Deze koetsen werden gebruikt voor personen-, post- en goederen vervoer over o.a. de Simplonpass. Het Stockalpermuseum is eveneens een bezoek waard. Op de binnenplaats vinden regelmatig concerten plaats.

Vanuit het Stockalperpalast kunnen de historische sporen worden gevolgd naar de Simplonpass op 2005 m om uit te komen op de Kulm bij het Hospitz en de grote granieten adelaar. Vanaf de Kulm is de Monte Leone of Hübschhorn een prachtige bergtop.

Op vrijdag 24 september 1993 werd Brig getroffen door een modderlawine vanuit de Saltina. In de Bahnhofstrasse lagen modder, stenen en boomstammen ruim 2 meter hoog. Nu heeft men een bascule brug over de Saltina gebouwd die automatisch omhoog gaat als het water te hoog komt. De brug heeft eind 2000 zijn nut al bewezen.

In Mund worden uit duizenden gewone saffraanbloemen, een krokussoort, de stempels en stijltjes verwijderd voor het bereiden van de bekende specerij saffraan. Naast de specerij worden ze ook gebruikt voor de likeurbereiding.

Visperterminen heeft de hoogst gelegen wijngaard in Europa. Van de witte druiven wordt de 'Heida' gebotteld.

De Matterhorn is in Zermatt de centrale blikvanger. Een excursie naar de Gornergrat of Kleine Matterhorn is zeker de moeite waard. De meeste 4000ders liggen rondom.

De met gletschers bedekte 4000der bergtoppen die Saas-Fee omringen zijn indrukwekkend. Een excursie met de MetroAlpin naar het Klein Allalin geeft een machtig zicht op de rondom gelegen ijsmassa.

Naast de voor het treinverkeer tussen 1906 en 1913 gebouwde Lötschbergtunnel is het Lötschental een prachtig dal. Vanaf de Fafleralp tot de gletscherpoort van de Langgletscher is een mooie wandeling.

Het beschermde pijnboombos Pfynwald in de bedding van de Rhône bij Sierre / Salgesch is een wandelgebied. Hier ligt ook ongeveer de taalgrens Duits-Frans.

Bij Leuk staan volgtelescopen voor satellietverbindingen. St-Luc in het Val d’ Anniviers heeft een observatorium voor onderzoek van de zon.

Aardpyramiden met stenen hoed komen voor bij Euseigne in het Val d’ Hérens.

De indrukwekkende betonnen stuwdam van de Grande-Dixance in Val d’ Hérémence vormt de barrière van het reusachtige stuwmeer; Lac des Dix.

Sion is de hoofdstad van Wallis. Vanaf de 2 burchtheuvels is het een fantastisch uitzicht over het Rhônedal.