Van Breiten naar het oosten


Vanaf de boven Fiesch gelegen Eggishorn (2927 m) is er een prachtig panoramazicht op de omringende Berner en Walliser Alpen.
Op de Tunetschalp is door de arts Beat Imesch uit Mörel een oude kalkoven uit de 13e eeuw ontdekt en in 1988 gerestaureerd. Deze kalkoven was belangrijk bij het smeltproces van ijzererts.
De drie bergtoppen boven de Tunetschalp zijn vanuit STELLA ALPINA gezien van links naar rechts:
Bettlihorn 2993 m, Huwitz 2924 m en Faulhorn 2788 m.
Boven Grengiols ligt de Breithorn 2599 m en boven Brig-Glis de Glishorn 2525 m.

Het wandelpad vanuit Mörel langs de helling naar Grengiols en Binn heeft nog 2 historische Romeinse boogbruggen. Ook in Binn zelf is zo'n mooie boogbrug over de Binna.

In Grengios bloeien in de 2de helft van mei de unieke Grengiolser tulpen.
Eén maal in de 3 jaar wordt in november de Zonnewende gevierd. Op de Alpe Furggen van Grengiolser huisberg, de Breithorn, bloeien honderden edelweiss.

Het Binntal is een eldorado voor mineralenzoekers. Dit dal verbergt een schat aan kristallen en mineralen.

Ernen is de geboorteplaats van Mattäus Schiner (1470), bisschop en kardinaal van Sion. Zijn standbeeld staat op het dorpsplein. Aan dit plein staat ook een muziekschool waar in de zomermaanden getalenteerde muziekstudenten naast onderwijs ook uitvoeringen geven onder leiding van beroemde musici.

Even voorbij Ernen, op de weg naar Mühlebach, staan op een heuvel links 3 zuilen van een oude galg.

De wereldberoemde hotellier Caesar Ritz (1850) werd in Niederwald geboren en begraven.

Op de Furkapas is de ijsgrot van de Rhônegletscher te bezoeken.

Tussen Gletsch en Realp rijdt in de zomermaanden een oude stoomtrein op de bergroute van de Furka-Oberalpbahn. De oude stoomlokomotieven zijn teruggevonden in Vietnam en met veel geduld grondig gerestaureerd.